Indeks glikemiczny (IG) komosy ryżowej jest niski IG = 35. Wszystko dlatego, że w jej skład wchodzą głównie węglowodany złożone - na 21,30 g węglowodanów, tylko 0,87 to cukry proste. Ponadto quinoa jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi.
Awokado (IG) = 10 jest najcenniejszym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz wykazują działanie zapobiegające, odwracające odporność insulinową. Mimo stosunkowo dużej kaloryczności, pobudza procesy metaboliczne. Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a duża ilość potasu korzystnie wpływa na pracę serca i układ nerwowy.
Składniki
Komosę ryżową ugotowałam i pozostawiłam do ostudzenia. Awokado, pomidory i ser feta pokroiłam w kostkę, a cebulę drobno posiekałam.
Z oliwy z oliwek, octu, ksylitolu, musztardy i przypraw przygotowałam sos.
Awokado (IG) = 10 jest najcenniejszym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz wykazują działanie zapobiegające, odwracające odporność insulinową. Mimo stosunkowo dużej kaloryczności, pobudza procesy metaboliczne. Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a duża ilość potasu korzystnie wpływa na pracę serca i układ nerwowy.
Składniki
- 50 g szpinak świeży
- 100 g komosa ryżowa
- 100 g ser feta
- 200 g pomidor
- 1 cebula czerwona
- 1 awokado
- 20 ga orzechy włoskie
Sos
- 40 g oliwa z oliwek
- 20 g octu jabłkowego
- 6 g musztardy
- 3 łyżeczki ksylitolu
- sól
- pieprz
Komosę ryżową ugotowałam i pozostawiłam do ostudzenia. Awokado, pomidory i ser feta pokroiłam w kostkę, a cebulę drobno posiekałam.
Z oliwy z oliwek, octu, ksylitolu, musztardy i przypraw przygotowałam sos.
Komosę przełożyłam do miski, dodałam pozostałe składniki. Wymieszałam i polałam sosem, posypałam całość orzechami włoskimi.
Smacznego życzy
Insulinka w kuchni
Komentarze
Prześlij komentarz