Ładunek glikemiczny (ŁG)
jest wskaźnikiem, który ułatwia planowanie posiłków osobom chorujących na cukrzycę czy insulinooporność. Ładunek glikemiczny jest szerszym pojęciem niż indeks glikemiczny, ponieważ uwzględnia nie tylko rodzaj węglowodanów zawartych w produkcie, ale też ich ilość obecną w porcji danego pożywienia
Ładunek glikemiczny dla pojedynczej porcji pożywienia wylicza się według wzoru:
ŁG = W x IG / 100
ŁG - ładunek glikemiczny;
W - ilość węglowodanów przyswajalnych [g] w porcji produktu;
IG - indeks glikemiczny produktu.
Ze względu na ładunek glikemiczny posiłki możemy podzielić na :
- posiłki o niskim ładunku glikemicznym < 10;
- posiłki o średnim ładunku glikemicznym = 10-20;
- posiłki o wysokim ładunku glikemicznym > 20.
Osoby chorujące na cukrzycę czy insulinooporność powinny spożywać dania o niskim ładunku glikemicznym, a unikać tych o wysokim.
Niezwykle trudno byłoby liczyć do każdego posiłku ŁG, dlatego też korzystam z aplikacji
Mój IG.
Ostatnio pokusiłam się na eksperyment, obliczając ŁG dla ciasta, którego przepis znajdziecie poniżej. Zastanawiało mnie jaki ładunek ma ciasto, gdy zasadniczy składnik, w tym przypadku dynia piżmowa, ma wysoki indeks glikemiczny, aż 65.
Całe ciasto o wadze 1740 gram, z niedozwoloną dynią, zawiera 351,52 gram węglowodanów i jego ładunek glikemiczny wynosi 113,30. Nie zjemy ciasta przecież w całości, a jedynie kawałek😅. Jeżeli podzielimy je na 10 równych części nasz ładunek wyniesie około 11, a więc średni. Pocieszające😀
Można kombinować dalej z proporcjami składników, aby obniżyć ładunek poniżej 10 i nie rezygnować z ulubionej dyni.
Posunęłam się o krok dalej, obliczyłam również ŁG zmieniając składniki na te niedozwolone w diecie IO czyli białą mąkę, cukier, mleczną czekoladę Ładunek dla całego ciasta wyniósł 253,28 czyli wysoki.
Aby już nie przynudzać , poniżej przepis na ciasto dyniowe o średnim ładunku glikemicznym.
Składniki :
- dynia piżmowa 1 kg (po obraniu ze skórki pozostało 700g )
- masło 100g
- mąka orkiszowa 200g
- jajka 4 szt.
- śmietana 18% - 0,5 szklanki
- ksylitol 100g
- pomarańcze 2 szt.
- gorzka czekolada min. 70 % - 100g
Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Pomarańcze myjemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do dyni i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż dynia będzie miękka. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Ubijamy jajka z ksylitolem na puch. Następnie dodajemy śmietanę i mąkę, i ponownie miksujemy. Do masy z jajek dodajemy dynię i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia o wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy masą i pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach. Ważne! Pieczemy bez termoobiegu. Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto posypujemy posiekaną gorzką czekoladą i dla obniżenia ładunku, orzechami, migdałami.



Komentarze
Prześlij komentarz