Ciasto dyniowe o średnim ładunku glikemicznym

Ładunek glikemiczny (ŁG)

jest wskaźnikiem, który ułatwia planowanie posiłków osobom chorujących na cukrzycę czy insulinooporność. Ładunek glikemiczny jest szerszym pojęciem niż indeks glikemiczny, ponieważ uwzględnia nie tylko rodzaj węglowodanów zawartych w produkcie, ale też ich ilość obecną w porcji danego pożywienia

Ładunek glikemiczny dla pojedynczej porcji pożywienia wylicza się według wzoru:

ŁG = W x IG / 100

ŁG - ładunek glikemiczny;
W - ilość węglowodanów przyswajalnych [g] w porcji produktu;
IG - indeks glikemiczny produktu. 

Ze względu na ładunek glikemiczny posiłki możemy podzielić na :
  •  posiłki o niskim ładunku glikemicznym < 10; 
  •  posiłki o średnim ładunku glikemicznym = 10-20; 
  •  posiłki o wysokim ładunku glikemicznym > 20.

Osoby chorujące na cukrzycę czy insulinooporność  powinny spożywać dania o niskim ładunku glikemicznym, a unikać tych o wysokim.

Niezwykle trudno byłoby liczyć do każdego posiłku ŁG, dlatego też korzystam z aplikacji
Mój IG. 

Ostatnio pokusiłam się na eksperyment, obliczając ŁG dla ciasta, którego przepis znajdziecie poniżej. Zastanawiało mnie jaki ładunek ma ciasto, gdy zasadniczy składnik, w tym przypadku dynia piżmowa, ma wysoki indeks glikemiczny, aż 65.


Całe ciasto o wadze 1740 gram, z niedozwoloną dynią, zawiera 351,52 gram węglowodanów i jego ładunek glikemiczny wynosi 113,30. Nie zjemy ciasta przecież w całości, a jedynie kawałek😅. Jeżeli podzielimy je na 10 równych części nasz ładunek wyniesie około 11, a więc średni. Pocieszające😀
Można kombinować dalej z proporcjami składników, aby obniżyć ładunek poniżej 10 i nie rezygnować z ulubionej dyni. 

Posunęłam się o krok dalej, obliczyłam również ŁG zmieniając składniki  na te niedozwolone w diecie IO czyli białą mąkę, cukier, mleczną czekoladę  Ładunek dla całego ciasta wyniósł 253,28 czyli wysoki. 



Aby  już nie przynudzać , poniżej przepis na ciasto dyniowe o średnim ładunku glikemicznym. 

Składniki :

  • dynia piżmowa 1 kg (po obraniu ze skórki pozostało 700g )
  • masło 100g
  • mąka orkiszowa 200g
  • jajka 4 szt.
  • śmietana 18% - 0,5 szklanki
  • ksylitol 100g
  • pomarańcze 2 szt. 
  • gorzka czekolada min.  70 % - 100g

Dynię obieramy, kroimy na kawałki. Pomarańcze myjemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do dyni i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż dynia będzie miękka. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym dodajemy masło i miksujemy na gładką masę. Ubijamy jajka z ksylitolem na puch. Następnie dodajemy śmietanę i mąkę, i ponownie miksujemy. Do masy z jajek  dodajemy dynię i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia o  wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy masą i pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach. Ważne! Pieczemy bez termoobiegu.  Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto posypujemy posiekaną gorzką czekoladą i dla obniżenia ładunku, orzechami, migdałami. 





    Smaczego życzy 
    Insulinka w kuchni💓


















    Komentarze