Największym problemem z jakim styka się osoba insulinooporna jest zakup chleba. Niewiele jest piekarni, które oferują pieczywo odpowiednie przy zaburzeniu gospodarki węglowodanowej. Zasad, które należy przestrzegać jest kilka:
- pieczywo z pełnego przemiału ( mąka typ 1850 i wyżej)
- bez dodatku spulchniaczy, konserwantów czy barwników
- z dodatkiem otrębów, płatków, nasion, orzechów
Im prostszy skład tym lepiej. Przedstawiam prosty, podstawowy przepis na chleb drożdżowy. Można go dowolnie zmodyfikować o ulubione dodatki.
Przepis:
- mąka orkiszowa pełnoziarnista 500g
- drożdże świeże 25g
- woda ciepła 300ml
- sól
- łyżeczka ksylitolu
- jajko
- słonecznik lub inne nasiona
Wszystkie składniki łączymy w misce i wyrabiany gładkie ciasto. Ciasto wyrabiany tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy do formy natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywany ściereczką i postawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy ulubionymi nasionami. Pieczemy 40- 50 mnut w 180 stopniach. Posiadam piekarnik z funkcją pary, chleb jest miękki w środku z chrupiącą skórką. Jeżeli nie posiadasz piekarnika z funkcją pary, radzę postawić naczynie żaroodporne na dno piekarnika, wypełnione szklanką wody.
Próbowałem , smakuje tak dobrze jak wygląda. Polecam !!!!!!
OdpowiedzUsuń