Chleb drożdzowy z mąki orkiszowej

Największym problemem z jakim styka się osoba insulinooporna jest zakup chleba. Niewiele jest piekarni, które oferują pieczywo odpowiednie przy zaburzeniu gospodarki węglowodanowej. Zasad, które należy przestrzegać jest kilka:

  • pieczywo z pełnego przemiału ( mąka typ 1850 i wyżej)
  • bez dodatku spulchniaczy, konserwantów czy barwników
  • z dodatkiem otrębów, płatków, nasion, orzechów
Im prostszy skład tym lepiej. Przedstawiam prosty, podstawowy przepis na chleb drożdżowy. Można go dowolnie zmodyfikować o ulubione dodatki.
Przepis:
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista 500g
  • drożdże świeże 25g
  • woda ciepła 300ml
  • sól 
  • łyżeczka ksylitolu
  • jajko
  • słonecznik lub inne nasiona
Wszystkie składniki łączymy w misce i wyrabiany gładkie ciasto. Ciasto wyrabiany tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy do formy natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywany ściereczką i postawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy ulubionymi nasionami. Pieczemy 40- 50 mnut w 180 stopniach. Posiadam piekarnik z funkcją pary, chleb jest miękki w środku z chrupiącą skórką. Jeżeli nie posiadasz piekarnika z funkcją pary, radzę postawić naczynie żaroodporne na dno piekarnika, wypełnione szklanką wody.



Smacznego życzy Insulinka w kuchni. 

Komentarze

  1. Próbowałem , smakuje tak dobrze jak wygląda. Polecam !!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz